Våga ha roligt!

När hälsosamma livsstilar diskuteras brukar oftast saker som kost och motion komma upp. Det talas om hur mycket en person bör träna och hur många kalorier som ska förbrukas om dagen, och vad du kan göra för att stressa mindre. En faktor som gärna förbises är det rena nöjet.

Att ha roligt är kan vara lika viktigt som motion men är tyvärr något som inte prioriteras lika mycket. Många anser att nöje är något extra och nästintill omoraliskt som ingen behöver utan snarare ”bara” tillför lite tjo och tjim i en människas liv. I själva verket är nöjen väsentliga för både din fysiska och mentala hälsa och bör vara en viktig del av din livsstil.

Vad är nöje?

Nöje kan indelas i flera kategorier, men för att det ska kunna kallas nöje är det viktigt att den är en positiv upplevelse som inte är associerad med några måsten eller plikter. Ta till exempel en volleybollmatch – om du tycker att det är roligt att delta bara för att du älskar volleyboll är matchen ett nöje men om du deltar enbart för att komma i form är den ett måste. Ett nöje är med andra ord något du gör för själva underhållningsvärdet och glädjen det medför.

Vad just du anser vara ett nöje är en fråga om tycke och smak. Det kan vara att läsa en bra deckare, att gå på konsert, att promenera i skogen eller att spela dataspel. Om du tillåter dig själv att ha kul hjälper du din hjärna att bibehålla sina celler, och ditt humör blir gladare. Det får dock aldrig bli ett tvång! Om du spelar dataspel i fem timmar på raken kommer du bli ganska stressad och stillasittandet får kroppen att må dåligt. Spelar du däremot under en kul halvtimme efter jobbet tillför spelet dig ett nöje som du mår bra av.