Ät hälsosamt med medelhavskost

Medelhavskost syftar på den mat och dryck som är vanlig i Grekland, Spanien, Italien och andra länder i södra Europa. Det sägs vara en hälsosam diet av många anledningar och den beskrivs ofta som antiinflammatorisk. Den är främst växtbaserad, men fisk och skaldjur utgör en viktig del av kosten. Här kan du läsa mer om vad medelhavskosten är för något.

Drick måttligt med rödvin

Beställ ett trevligt rödvin från Vinoteket och njut av det med gott samvete. Rödvin i måttliga mängder kan faktiskt vara hälsosamt. Rött vin anses vara nyttigt eftersom det innehåller en hög nivå av flavonoider som är antioxidanter som bidrar till kroppens välmående. Rödvin har traditionellt varit en viktig del i den hälsosamma medelhavskosten, men kom ihåg att inte dricka för mycket. Det är bättre att välja ett vin av hög kvalitet och dricka mindre, än att dricka stora mängder av ett billigt vin.

Byt ut smör mot olivolja och hälsosamma fetter

Olivolja är det fett som dominerar medelhavsdieten. Olivolja innehåller nyttiga omega-3 fettsyror vilket gör det till ett mer hälsosamt alternativ än smör. Även nötter ger nyttiga fetter i medelhavsdieten.

Inkludera mycket fisk och skaldjur

Ät sparsamt med rött kött, men ät gärna mycket fisk och skaldjur som är rika på omega-3. Även ägg och kalciumrika mjölkprodukter är viktiga inom medelhavskosten.

Frossa i frukt, grönt och bönor

Medelhavskosten består till stor del av frukt och grönt. Ät grönsaker, frukt och bär i olika färger. Kombinera med bönor och andra baljväxter för att skapa vitaminrika och nyttiga måltider.

Att bryta ovanor