Odla dina egna grönsaker och bär

Att odla sina egna grönsaker, blommor och bär ger inte bara en möjlighet att äta bra mat, utan kommer även ge dig en hälsosam livsstil. Vi mår bra av att påta i trädgården och att ha plantor som växer på fönsterbrädan.

Köp fröer och lökar online

Det första du behöver göra är att köpa fröer till dina växter. Även om du inte har gröna fingrar idag, så kan du lära dig att så allting från morötter och basilika till stora squash att göra en gryta på. Du behöver frön, lökar och plantor för att odla dina egna växter. Börja med att gå ut på Wexthuset som har ett stort utbud av allt från fröer till blomsterkrukor. Där hittar du både inspiration, kunskap och underbara växter att börja odla. Det finns få saker som slår att gå ut till sitt eget växthus och plocka en egenodlad tomat att lägga på smörgåsen. Eller plocka jordgubbar från blomkrukorna ute på balkongen. Gå in på Wexthuset och köp fröer till växter och grönsaker för en skön och hälsosam vardag.

Äta egen mat

När du äter det som du har odlat alldeles själv vet du exakt vad du stoppar i dig. Det är stor skillnad på egna grönsaker och köpta grönsaker. Förutom att egenodlade grönsaker smaker så mycket mer, så innehåller de också mer näring. Du har låtit dina morötter växa i lugn och ro. Morötterna har inte blivit snabbodlade för att sedan fraktas över halva Europa eller Sverige. Ekologiskt och bra. Det är också roligare att bjuda vännerna på hallonsylt som kommer från dina egna hallon. Tänk att få göra en god äppelkaka med frukt från ett äppelträd som du planterat själv.

Hälsosam livsstil

Att odla handlar inte bara om vad du äter, utan även om att skapa en hälsosam livsstil. Många av oss lever väldigt stressade liv idag. Arbete, barn, dagis och stora krav i både arbetslivet och på fritiden. Förutom all digitalisering som har negativ inverkan på vår hjärna. Vi behöver göra andra saker än att bara sitta framför skärmar för att må bra till kropp och själ. Det är bra för både kroppen, ditt mentala välmående och faktiskt också din hjärna att göra praktiska saker. Det är rofyllt för hjärnan att få pyssla i trädgården, att så fröer och se plantorna spira och växa upp – samt att gå med vattenkannan och vattna. Det hjälper också för att komma ifrån mobilen och datorn. Det är så lätt att sätta sig i soffan och skrolla Instagram eller streama en film. Men det ger dig inte någon ro eller bra sömn. Du kommer sova mycket bättre om du har tillbringat ett par timmar i trädgården eller i alla fall ha behövt ta hand om dina växter 15 minuter varje dag.