Skaffa en hobby

Virkning, modellbygge, pussel, sömnad, musik, böcker, film och frimärkssamlande – det finns hundratals olika hobbys som fyller fritiden med glädje och mening. Att pyssla och meka, rita och skapa är alla sätt som får ditt liv att bli roligare och, som en extra bonus, hälsosammare.

För att en hobby ska räknas som en riktig hobby är det något du gör enbart för din egen skull, utan att den ska leda till någon form av yttre belöning. Forskning har visat att människor som sysslar med hobbys får starkare mental hälsa, uppiggande dopaminkickar och reducerade stressnivåer. När du virkar en leksak eller spelar en melodi sjunker blodtrycket och du kan koncentrera dina tankar. Stickning har liknats vid meditation och att att samla på olika föremål håller upptäckarglädjen på topp.

En hobby kan också leda till sociala kontakter utanför ditt vanliga nätverk. Genom att gå med i en virkningsgrupp i sociala medier hittar du likasinnade personer som verkligen uppskattar det du gör och varje år organiseras det roliga aktiviteter för hobbyister. I många fall kan din hobby också hjälpa dig med dina andra hälsosamma livsstilsval, till exempel genom att distrahera tankarna när du slutat röka eller bestämt dig för att gå ner i vikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *