Social livsstil

Alla människor är olika funtade. Rent generellt så är människan en social varelse som aldrig hade klarat sig genom historien utan sin flock. Idag finns det dock många olika sätt att leva på och vissa människor föredrar att vara på egen hand. Vilken typ av person du än är så är det viktigt att det är ett val du har gjort för ditt eget välbefinnande.

Ett av de stora problemen i dagens Sverige är ensamhet. Att vara utan vänner, familj eller ens bekanta leder till depression och ångest hos många människor, och tillståndet har liknats vid en folkhälsosjukdom. Det är dock viktigt att poängtera att det handlar om ofrivillig ensamhet där personen i fråga vill ha sociala interaktioner men av någon anledning inte kan få dem.

Att bryta den onda cykeln

Om du eller någon du känner lider av ensamhet finns det flera olika sätt att motverka den. Det är dock inte alltid så lätt, särskilt inte om den ensamma personen lider av social fobi eller upplever att de inte är värda att lära känna. Ett bra sätt att bryta den onda cykeln är att hjälpa andra. Det finns organisationer vars mål är att få ut äldre människor eller personer med funktionshinder genom att skicka ut volontärer som tar dem på promenader, biobesök eller luncher.

Ett annat sätt att utöka bekantskapskretsen på är att gå med i klubbar som fokuserar på särskilda intressen. Det kan vara matlagning eller böcker eller lego för vuxna. Ju ”nördigare” desto bättre. Du kommer förvånas över hur många människor det finns som tycker att det är enormt spännande med Star Wars eller broderi och genom att gå med i klubben finns genast ett gemensamt samtalsämne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *